De-Lapjeskat

Voor vlechtwerk met wilgentenen en meer

 

Vlechtwerk met wilgentenen

 Ik maak verschillende soorten manden, vogelvoederhouders en eendenbroedkorven die ik  o.a. verkoop bij het museum Terra Maris  of op aanvraag. Ook kunt u bij Terra Maris regelmatig meedoen aan de activiteit Kruip onder de bast van de wilg. Heeft u een vraag over een speciaal vlechtwerk of een vlechtactiviteit op aanvraag, dan kunt u graag met mij contact opnemen voor meer informatie via het contactformulier. 
De wilgentenen die voor het vlechtwerk gebruikt worden, komen uit België. Om ze te verwerken, week ik de wilgen in regenwater, indien mogelijk. Er wordt verder niets aan toegevoegd en de verschillende kleuren zijn geheel natuurlijk en zijn afhankelijk van de soort wilg en/of de bewerking van de wilgenteen (ongeschild/geschild/buff). Aan het einde van de levensduur is het product dus biologisch afbreekbaar.

Speciale manden  

Op verzoek van de Stichting Behoud Hoogaarzen, zijn er twee nieuwe zgn. Regeringsmanden gevlochten. Deze manden werden vroeger naast verschillende andere soorten manden gebruikt in de garnalenvisserij. De manden konden ongeveer 40 kilo garnalen bevatten en werden in de loop der tijd ook wel van rotan gevlochten, daar dit beter bestand is tegen de invloed van zout water dan wilgentenen.

  

 

 

 Walcherse manden

Afgelopen zomer heb ik twee manden nagemaakt die op Walcheren gebruikt werden voor het vervoer van eieren en boter voor de verkoop op de markt in Middelburg. Beide manden hebben specifieke kenmerken die alleen terug te vinden zijn in de eier- en botermanden die op Walcheren gebruikt werden. Bij de botermand is zelfs het model geheel afwijkend van bijvoorbeeld een boterbenne die elders in het land werd gebruikt. Bij het vlechten van beide manden, ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis en het gebruik ervan. Inmiddels heb ik al vele foto's en verschillende verhalen verzameld, maar meer informatie is altijd welkom.


  


 

 


 Vlechtwerk stoeltjes

Oude stoeltjes knap ik op door ze opnieuw te stofferen of van nieuw rotan vlechtwerk/een nieuwe biezen mat te voorzien. Hieronder ziet u een aantal foto's om een idee te geven. Neemt u gerust contact op via het contactformulier op de pagina HOME als u een vraag heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Dit stoeltje was een uitdaging, want alles moest vernieuwd worden, de webbing op de rugleuning, en alle lagen van de zitting: van singelbanden, verenpakket, vulling, kaaslinnen tot en met de laatste laag meubelstof.  

  voor

 na